Blijf je eigen levensregisseur | Manuscript : REUMA? Blijf je eigen LEVENSREGISSEUR | Wie geeft de therapie en coaching LEVENSREGISSEUR? | Wat is orthomolecualaire voedingsleer? | Voeding en orthomoleculairsuppletie therapeut | Eerder gestelde vragen aan de voedingstherapeut | Gezonde voeding bij reuma | Al heb je reuma: Blijf je eigen levensregisseur. | Hoe wordt de diagnose reuma gesteld? | Welke verschillendesoorten reuma kennen wij? | Bewegingsvormen voor verschillende vormen van reuma | Stress en reuma | Rustgevende houdingen en ontspanningsoefeningen | De ademhaling en ontspanning | Gedrag en gedachten veranderen | Ruggenmergtumor en neurochirurg | Duivenmelkerslong | Wat is een frozen shoulder? | Mijn eigen verhaal over mijn twee frozen shoulders

Welke verschillende soorten reuma kennen wij?

 
 
Klik voor een vergroting              
1

Verschillende soorten van reuma


Onderstaande is een verslag van de site van het Reumafonds:Reuma is een verzameling voor meer dan honderd verschillende aandoeningen die we indelen in drie categoriëen:

  • Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten.
  • Artrose: de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland en een aparte categorie. Artrose is niet zomaar slijtage of een 'ouderdomskwaal', zoals veel mensen denken..
  • Weke-delen reuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden. In totaal zijn er meer dan honderd vormen van reuma. Om precies te zijn 132. Dat zijn er heel veel: zo zijn er bijvoorbeeld zes soorten artrose en drie soorten jeugdreuma. Deze tellen elk mee als één vorm van reuma.

Ontstekingsreuma

Hieronder vallen reumatische aandoeningen die zich kenmerken door langdurige gewrichtsontstekingen. Ruim 790.000 Nederlanders hebben chronische vormen van ontstekingsreuma.


Eén van de meest voorkomende vormen is reumatoïde artritis (RA). Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Een andere vorm van ontstekingsreuma is de ziekte van Bechterew. Deze kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Deze ontstekingen kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Ook systeemziekten vallen onder ontstekingsreuma. Hierbij komen de ontstekingen niet alleen voor in gewrichten, maar ook in onder meer de nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Een enkele vorm kan levensbedreigend zijn. Enkele systeemziekten zijn systemische lupus erythematosus (SLE), sclerodermie en het syndroom van Sjögren.

Artrose

Artrose is de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben artrose.

Bij artrose gaat het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit en op den duur kant het zelfs verdwijnen. Artrose komt veel voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Onder ouderen is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Maar er zijn in Nederland naar schatting ook 25.000 jonge patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose.
Veel mensen denken dat artrose 'gewoon' slijtage is en dat er niets aan te doen is. Dat je er 'gewoon' mee te maken krijgt als je ouder wordt. Dit is een groot misverstand. De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Ook is het onduidelijk waarom sommige mensen er al zo jong mee te maken krijgen en andere niet.
Omdat artrose een pijnlijke en soms invaliderende ziekte is, investeert het Reumafonds veel geld in onderzoek naar de oorzaken, het verloop en een betere behandeling van artrose. Zoals het grote landelijke CHECK-onderzoek.

Daarnaast besteden we veel tijd aan het onder de aandacht brengen van de waarheid over de ziekte om de misverstanden de wereld uit te helpen en de ernst van de ziekte onder de aandacht te brengen. Want door de vergrijzing, overgewicht en te weinig beweging verwacht de wetenschap dat het aantal artrosepatiënten over vijftig jaar is verdubbeld.

Weke delen reuma

Bij weke-delen reuma geven niet de gewrichten, maar de omliggende weefsels als kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen klachten. Ze zijn niet ontstoken maar overbelast. Hoe dat komt is nog grotendeels onbekend.


Naar schatting heeft een half miljoen mensen in Nederland een vorm van weke-delenreuma. Een bekende vorm van weke-delenreuma is fibromyalgie. Deze vorm van reuma krijgt veel aandacht omdat het lastig is de diagnose te stellen: fysiek zijn er geen aantoonbare symptomen aan te duiden. De ziekte kenmerkt zich door langdurige pijn in spieren, peesaanhechtingen en banden.

Een aantal vormen van weke-delen reuma: fibromyalgie, tendinitus en bursitis.


Conclusie: veel mensen hebben 'reuma' ...Maar wij hebben niet dezelfde verschijnselen. Op oudere leeftijd krijgen wij allemaal te maken met reuma: gewrichtsslijtage treft ons allemaal. Op een gegeven moment kunnen wij zeggen, dat we allemaal artrose hebben.
Zelf heb ik al een vorm van ontstekingsreuma sinds mijn 22e, een aantal jaar geleden heb ik daar fibromyalgie en natuurlijk artrose bijgekregen.

Ik las een test in een tijdschrift, door een persoon kleding en schoeisel te laten dragen, waarbij deze zich niet kon bewegen, voelde hij zich als een ouder persoon mer reuma. Een persoon van wel 30 jaar ouder.
En dan voelde hij nog niet de pijn, die daarbij hoort. Het was een nare ervaring voor de testpersoon. Bij mij kwamen spontaan de gedachten op: oh, ik voel mij altijd al zo. Mijn eerste problemen kreeg ik toen ik 7 jaar oud was. Altijd heb ik geleefd met pijn en beperkingen. Eigenlijk weet ik niet hoe een leven zonder stijfheid en pijn is.